Elena Martinez

Elena Martínez Fisioterapia

                 
La gota d'aigua no perfora la pedra per la seva força, sinó per la seva constància
  • Sobre mi
  • El centre
  • Serveis
    • Fisioteràpia en traumatologia
    • Tecnologia Indiba
    • Readaptació esportiva
    • Rehabilitació
    • Classes de natació
  • Experiència
  • Entrevistes
  • Natació
  • Contacte

Entrevista a BarçaKids

julio 22, 2015 By e.martinez86 Leave a Comment

Elena Martínez Corral treballa com a fisioterapeuta del FC Barcelona. En aquesta entrevista la coneixerem més a fons i aprofitarem la seva trajectòria professional com a ‘fisio’ perquè ens doni pautes i consells a l’hora de practicar esport de forma correcta. Ens parlarà dels beneficis de la pràctica esportiva, de com podem evitar lesions, quines són les més comuns, i moltes coses més.

Elena, explica’ns breument la teva trajectòria en el camp de les ciències de la salut i l’esport abans d’arribar al FCB com a fisioterapeuta.

Només tenia 6 anys quan va començar a meva trajectòria al món de l’esport, la natació va ser l’esport escollit, esport que he practicat durant 19 anys i em va portar a competir a nivell mundial. Aquesta pràctica esportiva va ser la culpable de que avui en dia sigui fisioterapeuta.
Vaig estudiar fisioteràpia a la Universitat Ramón Llull, mentre estudiava a la Universitat entrenava i vivia becada al Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat,  un dels centres on vaig realitzar pràctiques de fisioteràpia esportiva aprenent moltes coses de les que ara aplico als meus pacients.
A l’acabar la universitat vaig començar a treballar al món del futbol, a la FPE Mataró així com per diferents centres de traumatologia. Poc a poc em vaig anar especialitzant en la fisioteràpia esportiva i vaig decidir posar-me a treballar pel meu compte amb esportistes de tots nivells; des de esportistes amateurs fins a esportistes d’elit, feina que faig actualment conjuntament amb la feina que realitzo al Futbol Club Barcelona. Per altra banda segueixo la meva formació estudiant un màster d’alt rendiment esportiu al Comité Olímpic Espanyol.

A banda de tractar amb esportistes d’elit i olímpics, tens o has tinguts pacients que practiquin l’esport com a hobby?

Diàriament treballo amb molts esportistes que practiquen esport com a hobby, d’altres que practiquen esport únicament per salut i d’altres que s’hi dediquen professionalment.

Els últims anys hi ha hagut un augment important de la pràctica esportiva “al carrer”, el running, les curses, el triatló, les curses de muntanya… Cada cop hi ha més gent que practica aquests esports i participen en curses populars, un exemple clar és la participació de 18.000 persones en la darrera edició de la Marató de Barcelona. Tot això ha fet que els esportistes amateurs cada cop siguin més i per tant que augmenti la demanda de tractaments de fisioteràpia d’aquest sector.

Quins creus que són els beneficis de la pràctica esportiva?

La pràctica del exercici físic aporta una millora a la nostra salut i molts beneficis fisiològics, psicològics i psico-socials. Entre aquests beneficis trobem: una millor capacitat cardio-respiratòria, disminució del risc de patir malalties cardio-respiratòries, augment de la flexibilitat, la força muscular i la resistència  i control del pes corporal.
A més, augmenta la sensació de benestar i disminueix l’estrès mental, augmenta  l’auto-confiança i l’autoestima i millora la qualitat de la son.
Desenvolupa i enforteix les relacions socials, ajuda a afrontar reptes, a crear un estil de vida basat en el compromís, la perseverança, l’optimisme i la cooperació i estableix  valors i models positius.

Tenint en compte que cada esport és un món, quins són els exercicis d’escalfament més comuns que cal fer abans de realitzar esport?

Abans de realitzar esport cal fer sobretot uns bons exercicis de mobilitat articular incidint en les parts del cos que més s’hagin d’utilitzar, és a dir, els jugadors de futbol hauran de fer una bona mobilitat de cames, turmells, genolls, malucs… en canvi els nedadors hauran d’incidir a la mobilitat d’espatlles i braços.

És important realitzar un bon escalfament abans de la pràctica esportiva, ja que aquest millora la motricitat corporal afectant la coordinació i l’equilibri, millora l’activitat cardíaca i la respiració, contribueix a realitzar una bona pràctica esportiva i a evitar possibles lesions.

Cada vegada és més freqüent la pràctica esportiva per part de la població. Quines són les lesions més freqüents entre els homes? I entre les dones?

El risc de patir lesions serà diferent depenent de l’esport que es practiqui. Habitualment i degut a que està molt de moda el running tendim a tractar moltes periostitis, fascitis plantars, inflamació de la cintilla iliotibial, tendinitis de la pota d’ànec, ruptures fibril·lars als isquiotibials, als bessons i als quàdriceps, tendinitis del aquíl·les, del tendó rotulià, etc.
Per altra banda pel que fa al futbol habitualment trobem lesions més traumàtiques com per exemple: esguinç turmell, ruptura del lligament creuat anterior del genoll, ruptures fibril·lars (habitualment als isquiotibials).
És important que l’esportista sigui conscient que una pràctica esportiva en excés  o mal planificada eleva el risc de patir lesions.

Seguint amb el tema de les lesions, com creus que es podrien evitar?

Per evitar lesions primerament s’hauria de realitzar una bona pràctica esportiva ben pautada i planificada per un professional de l’esport. Per altra banda, un bon escalfament, una bona flexibilitat, una bona hidratació, una bona nutrició i un bon descans ajudaran a que l’esportista pateixi menys lesions.

L’esportista tendeix a fixar-se només en l’entrenament, en canvi, l’entrenament invisible: descansar, alimentar-se i hidratar-se, és tant o més important que el propi entrenament en si.

Per últim és recomanable també visitar al fisioterapeuta per realitzar tractaments de prevenció, el fisioterapeuta avaluarà entre altres coses, l’estat de la musculatura, si hi ha sobrecàrregues, atròfies, excés de to… detectant possibles factors que puguin provocar lesions o disminuir el rendiment esportiu. No totes les lesions es poden evitar, però sí una gran part.

La obesitat infantil és un dels problemes de salut públic que més preocupa a la nostra societat. Creus que es deu a la mala alimentació i la poca pràctica esportiva?

Habitualment quan hi ha un cas d’obesitat existeix un problema d’alimentació darrera, a més a més, si el problema d’alimentació va acompanyat de sedentarisme, aquest s’agreuja. Som el que mengem i la base d’una bona salut és una bona alimentació, és important inculcar als nostres fills ja des de ben petits la importància de menjar be i tenir uns bons hàbits alimentaris, evidentment si tot això s’acompanya de pràctica esportiva molt millor.

En general, fem esport de manera segura?

Penso que hi ha gran part de la població que no fa esport de forma segura, evidentment no es pot generalitzar, però encara hi ha molta gent que entrena moltes hores i amb una exigència elevada que no ha fet prèviament una prova d’esforç per veure si el seu cos està capacitat per realitzar aquesta pràctica esportiva.

Per altra banda la pràctica esportiva de competició, encara que sigui a nivell amateur hauria d’estar sempre controlada per professionals de l’esport tals com un entrenador llicenciat en ciències de l’esport, fisioterapeutes, nutricionistes, metges, podòlegs… Professionals que vetllen no només pel rendiment de l’esportista, si no per la seva salut.

528298_703969912964911_80762337_n

Filed Under: Entrevistas

Deja una respuesta Cancelar la respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

PARLEM?

 666 528 649
 info@elenamartinez.net

CUIDEM PERSONES

  • El centre
  • Entrevistes
  • Experiència
  • Natació
  • Serveis
  • Sobre mi

SEGUEIX-ME

     

Copyright © 2023 · Designed by: Uri Casas